БТВ включва зрителите като участници, съобщават от медията. bTV, като една

...
БТВ включва зрителите като участници, съобщават от медията. bTV, като една
Коментари Харесай

bTV включва зрителите да коментират директно на екрана

БТВ включва феновете като участници, оповестяват от медията. 

bTV, като една от водещите медии в България, ще разчупи обичайния ефирен модел на еднопосочна връзка с аудиторията. Телевизията вкарва новаторска система, посредством която ще включи интензивно мнението на феновете по настоящите тематики и събития от деня, като се допитва до тях непосредствено от екрана.

Зрителите на bTV ще имат опция да се включват в ефира, като дават своето мнение и оценка, сканирайки непосредствено от тв приемника си специфичен QR код, ситуиран на видно място на екрана. Единственото, което би трябвало да създадат, е да отворят камерата на телефона си и да я насочат към него. След сканирането, той ще ги води автоматизирано до специфичната платформа " Holler “ ( " Холър “), в която ще могат да дадат своето мнение и оценка по най-горещите и обсъждани тематики от деня.

bTV показа новаторската система за пръв път в предаването " Преди обед “, където още с първото гласоподаване за успеваемостта на преработването в България, генерира доста огромен интерес измежду феновете. Системата " Holler “ ще бъде интегрирана и в останалите настоящи излъчвания на bTV, както и в централната емисия на bTV Новините. В понеделник, 25 юли 2022 година системата " Holler “ ще направи своя дебют в ефира на " Тази заран “.

" Хората желаят тяхното мнение да бъде чуто и да изразят своето отношение по настоящите тематики и събития от деня. bTV дава неповторимата опция на феновете да споделят мнението си и да бъдат част от ефира на настоящите излъчвания и новините. Ние постоянно се стремим да държим жива връзката със феновете, а в този момент имаме изключителната опция да го създадем по новаторски метод и да проведем един разговор посредством силата на данните “, споделя Антон Хекимян – шеф " Новини, настоящи излъчвания и спорт “ на bTV.

Резултатите от анкетите нямат за цел да послужат за социологически изследвания, а да проследят зрителската настройка по избрана тематика. " Holler “ подсигурява бистрота и цялостно сходство с Европейските наставления за отбрана на персоналните данни.

Компанията е основана през 2017 в Амстердам, Кралство Нидерландия, с инвестиция на холандски бизнес ангели. Две години по-късно печели второ място на един от панелите за иновация на най-голямото експо за нововъведения и започващи компании в Европа - ВиваТек Париж 2019.  Компанията може да се похвали с клиенти като най-голямата застрахователна компания в Австрия, градския превоз на Лисабон, Португалската Държавна Железница, Община Амстердам и други. Сред триумфите на компанията са и избирането й от над 3000 други започващи компании за присъединяване в най-големия развъдник за нововъведения в Европа - Station F, Париж, от холдинга LVMH (Луй Вюйтон, Моет и Шандон), ръководен от най-богатия човек в Европа. През 2021 Holler Live BV насочват бизнеса си и към България.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР